Fotograf: Virginia Mayo/TT

Radikal isländsk plan fråntar bankerna makten över pengarna

En radikal plan framtagen på uppdrag av Islands statsminister föreslår att landets affärsbanker fråntas rätten att skapa pengar vid lån. Istället ska centralbanken, och ytterst parlamentet, ensamt sköta penningskapandet.

En radikal penningpolitisk plan diskuteras på Island. Rapporten vill frånta affärsbankerna förmågan att skapa pengar, och istället låta centralbanken, och ytterst parlamentet, sköta processen ensam. Det skriver nyhetsbyrån AFP.

Planen beskrivs i en rapport författad av Frosti Sigurjonsson som är Alltingsledamot för det styrande Framstegspartiet. Rapporten som tagits fram på uppdrag av Islands statsminister har titeln "A better monetary system for Iceland".

Enligt en studie har Island sedan 1875 upplevt 20 finanskriser av olika typ. Enligt rapporten har orsaken varje gång varit växande kreditgivning vid högkonjunkturer.

Sigurjonssons argumentation går ut på att centralbanken inte har kunnat tämja kreditboomen vid högkonjunkturer, vilket har fått inflationen att stiga likväl som risktagandet och spekulationer.

Hans förslag är alltså att centralbanken tar över skapandet av nya pengar helt och hållet.

Precis som med den statliga budgeten kommer parlamentet behöva debattera regeringens planer för "allokeringen av nya pengar", konstaterar Sigurjonsson.

På Island, som i andra moderna marknadsekonomier, kontrollerar centralbanken skapandet av mynt och sedlar. Men affärsbankerna kan skapa pengar när de erbjuder lån. Centralbanken kan sedan påverka penningmängden med sina verktyg, bland annat räntan. Sigurjonssons rapport föreslår alltså att den isländska centralbanken, ägd av staten, blir ensam skapare av pengar i landet.

"Viktigt är att förmågan att skapa pengar hålls separat från makten att bestämma hur de nya pengarna ska användas", skriver Sigurjonsson i rapporten. 

Affärsbankernas roll skulle reduceras till att sköta konton och betalningar och dessutom agera mellanhand mellan de som sparar och de som lånar.

Rapporten berättar att det finns indikationer på att det nuvarande systemet har begränsat centralbankens förmåga att kontrollera penningmängden, samtidigt som affärsbankerna har fått både möjlighet, och haft incitament, att skapa för mycket pengar. Rapporten påpekar även att penningmängden har ökat med en faktor av nitton sedan bankkrisen 2008.

Islands statsminister David Gunnlaugsson kallar rapporten för "ett viktigt bidrag till den kommande debatten, här och på andra ställen, om skapandet av pengar och penningpolitik."

I rapporten framgår att ytterligare studier krävs innan Island kan bestämma sig för huruvida landet kan genomföra dessa reformer. AFP skriver att om planen förverkligades skulle det vara en vändpunkt inom modern finans.


Vinnare

Eniro AB 0,36 12,29%
Cellavision AB 96,50 9,66%
Coor Service Management Holding AB 56,75 8,10%
Doro ABShs 61,00 7,49%
Nobina AB 54,00 7,46%

Förlorare

Elanders ABShs-B- 107,75 -6,10%
Camurus AB 107,00 -4,46%
Karolinska Development AB (B) 6,70 -4,29%
Fenix Outdoor International AG 598,00 -3,24%
NetEnt AB (B) 77,95 -3,23%

Kalendarium

REGISTRERA DIG NU

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
 1. Armbandet som förvandlar ditt finger till en telefon
 2. Nästa bransch som snart kan vara historia: "Blockchain kan göra försäkringsbolagen överflödiga"
 3. Stressdoktorn: Stress-signaler borde tas på samma allvar som att brandlarmet går
 4. "Jag slutade fyra gånger på Max"
 5. Då: Logistikchef för Tesla
  Nu: Planerar svensk batterifabrik
 1. Deras affärsidé vänder upp-och-ner på bostadsmarknaden - och bostadsägarna älskar det
 2. Hoppade av toppjobb på McKinsey – nu ska hälsoglass göra 27-åringen till Sveriges glassdrottning
 3. Jessica Alba blev stenrik på ärliga babyprodukter - nu kommer skadestånden
 4. Med hjälp av DNA-datorer i människors kroppar ska Microsoft besegra cancer inom 10 år
 5. Så här låter världens första poplåt skapad av artificiell intelligens

SENASTE VA