Hoppa till innehållet

Näringslivets okända hjältar under andra världskriget

Miljontals judar mördades av nazistregimen under andra världskriget. I Polen fanns ett nätverk med svenska affärsmän som riskerade livet för att hjälpa den polska motståndsrörelsen. Nu har dokumentärfilmaren Göran Ellung gjort en film om deras liv och öden.

Dokumentärfilmaren Göran Ellung har tillbringat två år med sin senaste dokumentär ”Dödsdömda direktörer”. På måndag premiärsänds dokumentären på TV4.
Dokumentärfilmaren Göran Ellung har tillbringat två år med sin senaste dokumentär ”Dödsdömda direktörer”. På måndag premiärsänds dokumentären på TV4.Foto: Jack Mikrut
Foto: Jack Mikrut
Foto: Jack Mikrut
Foto: Jack Mikrut
Foto: Jack Mikrut
Foto: Jack Mikrut
Foto: Jack Mikrut

Våren 1942. Förintelsen av Europas judar pågår i Polen. Hitlers förföljelser av judar, sociala minoriteter och avvikande människor pågår i alla ockuperade områden. Den nazistiska regimen med Hitler i Spetsen bygger klart sina koncentrations- och förintelseläger i Auschwitz, Majdanek och Treblinka. 

I Warszawa sitter en grupp med svenska affärsmän som försöker rikta omvärldens blickar mot Polen och den pågående utrensningen. En av männen heter Sven Norrman och jobbar som direktör för Asea i Polen. 

Sven Norrman är en del av ett affärsnätverk där alla försöker göra allt för att stoppa nazistregimen. Det fungerar som en länk mellan exilregeringen i London och Polen och kan smuggla både pengar och meddelanden åt båda hållen.

Tillsammans med sin älskarinna och assisten reser han runt i Polen för att dokumentera handlingarna. 

I maj smugglar Sven Norrman ut tusentals dokument och bilder som kan visa på att 700 000 judar redan har mördas av nazisterna. Ingen har ingripit, inget annat land i omvärlden har försökt stoppa det.

Men trots insatserna är historien om affärsmännen näst intill okänd i Sverige. Nu har dokumentärfilmaren Göran Ellung gjort en dramadokumentär i två delar som skildrar affärsmännens insatser för att hjälpa den polska motståndsrörelsen. 

”Det här är en tid som har färgat världen under hela min livstid. Vi lever fortfarande i skuggan av andra världskriget.

Han ville undersöka drivkrafterna och orsakerna till att en grupp svenska affärsmän valde att liera sig med den polska motståndsrörelsen i en tid där samröre med organisationen kunde leda till dödsstraff. 

”På den här tiden var det livsfarligt att utmana Tyskland och nazistregimen. Men det här är några människor som vågade hjälpa polska motståndsrörelsen utan att egentligen få någon egen vinning av det.”, säger Göran Ellung. 

I två års tid har han arbetat med att samla material om de svenska affärsmännen i Polen. Nu har dokumentären tv-premiär. 

I dokumentären blandas intervjuer med överlevare från koncentrationslägren med historiska bilder och dramatiserade scener. Göran Ellung tycker att männens berättelse förtjänar att spridas till offentligheten. 

”De sökte ingen uppmärksamhet för det här. En av männen skrev memoarer senare i livet, men han tar knappt upp den här tiden. Efter andra världskriget återvände många av affärsmännen till Polen och fortsatte bygga upp sina företag i stället”, säger Göran Ellung. 

Flera av männen dömdes till dödsstraff av den tyska nazistregimen, men straffet omvandlades först till livstids fängelse efter att Gustav V skickat ett personligt brev till Adolf Hitler. 

Flera år senare kunde männen släppas efter att Heinrich Himmlers massör (!) Felix Kersten förhandlat för de svenska fångarnas räkning.

I dokumentären skildras även den svenska regeringens undfallenhet när affärsmannen Sven Norrman kunde leverera omfattande dokumentation kring förintelsens systematiska utrensningar.

Men det har berättats många gånger om hur Sverige inte ville stöta sig med Tyskland. Göran Ellung ville främst fokusera på hjältedåden från en grupp affärsmän som gjorde detta utan att få någon direkt egen personlig vinning. 

”Det är viktigt när vi berättar om den här perioden att vi också den här typen av berättelser får finnas. Många av historikerna jag intervjuade för dokumentären sa att de ofta får frågor om Sveriges skuld under andra världskriget, men det här är första gången de har fått frågor om moraliskt goda handlingar från svenskar under andra världskriget”, säger Göran Ellung. 

Dokumentären sänds på TV4 med start måndag kväll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera