Hoppa till innehållet

”Cirkulär ekonomi i Europa kräver mer investeringar”

Europa befinner sig i ett tidigt skede av cirkulär ekonomi och det behövs mer investeringar för att skala upp innovationer och följa utvecklingen. Det skriver den europeiska miljömyndigheten EEA i en ny rapport.

Bland annat menar EEA att europeiska företag i större utsträckning tar till sig cirkulära affärsmodeller. Men ett stort hinder mot sådana affärsmodeller är fortfarande kulturen inom näringslivet, marknadsförutsättningar och komplexa system. 

En positiv utveckling är dock trenden att gå från produktbaserade till tjänstebaserade affärsmodeller. De vanligaste åtgärderna inom näringslivet för att nå en cirkulär ekonomi handlar om att effektivisera processer och att minska avfallsmängderna.

EEA belyser problemet med bristande uppföljning av hur en cirkulär ekonomi utvecklas. Exempelvis saknas ofta data för produktions- och konsumtionsfasen i ett livscykelperspektiv. Dessutom behöver regelverk och styrning av cirkulär ekonomi enligt EEA bättre integreras med utvecklingen av en bioekonomi.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera