Fotograf: Transparency International

Världens mest korrupta länder

I årets upplaga av Transparency Internationals korruptionsranking hamnar Sverige på en fjärdeplats på listan över de minst korrupta länderna. I botten hittar man istället länder som Somalia och Nordkorea men också flera centralasiatiska länder.

Transparency International rankar i år 176 länder utifrån en skala där 0 är mycket korrupt och 100 är mycket ren .

I topp på den "rena listan" återfinns Danmark, Finland, Nya Zeeland med 90 poäng.

Sverige hamnar på en fjärdeplats med 88 poäng.  USA hamnar på 19:e plats med 74 poäng medan Kina hamnar på 80:e plats med 39 poäng.

Två tredjedelar av länderna får 50 poäng eller lägre vilket enligt Transparency International visar att offentliga institutioner måste bli mer transparenta i många länder.

Regeringar måste integrera åtgärder mot korruption i allt offentligt beslutsfattande. Det gäller bland annat tydligare regler angående lobbying, politisk finansiering, offentliga utgifter och upphandlingar, säger Transparency Internationals ordförande Huguette Labelle i en kommentar.

I listans absoluta botten finns Afghanistan, Nordkorea och Somalia med 8 poäng.

Även Uzbekistan där TeliaSonera gjort omtalade affärer hamnar långt ner på listan med blott 17 poäng, lika mycket som Tadzjikistan.

Kommentarer

0 Kommentarer

Elbilskriget trappas upp – Elon Musk till frontalattack mot Toyotas vätgasdrivna bil

Toyota Mirai ska bli en av de första elbilarna som körs på bränsleceller som konverterar komprimerad vätgas till elektricitet och endast lämnar vattenånga som utsläpp. Superentreprenören tillika konkurrenten Elon Musk är inte imponerad, utan menar att bilar som omvandlar vätgas till el är en urbota dum idé.

Läs även:

Senaste VA

Registrera dig nu

Här kan du registrera dig för vårt nyhetsbrev

Kalendarium