En riktig crackberry. Fotograf: Sam Chan

Avstängd mejltrafik ska ge balans i livet

Det senaste decenniets tekniska utveckling gör att vi ständigt kan vara uppkopplade mot jobbet. Nya restriktioner i mejltrafiken hos företag kan vara ett tecknen på att det kommer se annorlunda ut i framtiden.

Kollade du din mejl på BlackBerryn i helgen? I så fall jobbar du inte på Volkswagen i Tyskland. Strax innan jul meddelade företaget att man infört mejlrestriktioner för arbetare vid sex fabriker. Mejl levereras numera bara till de anställdas BlackBerrys under arbetstid plus en halvtimme innan och en halvtimme efter arbetsdagens slut. Initiativet kommer från fackförbunden men omfattar dock inte anställda i chefsbefattning.

Den tekniska utvecklingen har medfört att gränserna mellan jobb och fritid är minst sagt flytande, vilket oftast gynnar arbetsgivaren när plikttrogna anställda kollar mejl och svarar i telefon utanför arbetstid. Det blir lätt en dålig ovana att kolla mejlen så fort ikonen på hemskärmen visar att man fått nya meddelanden. Det beroende många känner av att se vem som vill dem något när den röda lampan på BlackBerryn blinkar har givit prylen öknamnet Crackberry. Men trots att många har dåligt samvete för att de kollar mejlen (kvinnor mer än män) har de svårt att sluta vilket rubbar balansen mellan arbete och avkoppling än mer.

Ett tecken på hur vanligt detta blivit är Deutche Telecoms nya policy för smarta telefoner som innebär att anställda inte behöver svara i telefon eller på mejl när de är lediga och att chefer inte kan förvänta dem att läsa mejl på sin fritid. Det behövs med andra ord en policy för att reglera något som borde vara självklart - att man inte behöver jobba när man är ledig!

Den maximala arbetstiden är dessutom redan reglerad i företagens uppförandekod, en kod som man dock oftare förknippar gäller underleverantörer i Asien snarare montörer i europeiska bilfabriker.

Att jobbet kan nå oss även när vi är lediga bidrar också till att det är vanligare att man resonerar att tid är mer värt än pengar. Förra året stämde en polisman i Chicago staden för utebliven timlön när han svarat på mejl på fritiden men inte fått ersättning för det.

På lite drygt ett decennium har vi gått från att kunna lämna jobbet på jobbet till att bära med oss det i fickan. När effekterna av det blir uppenbara kanske det är fler som börjar reflektera över hur samma teknik också ska kunna skräddarsys för att säkerställa att vi är helt avkopplade när vi inte jobbar.

Bild av Sam Chan med Creative Commons-licens.


Vinnare

Oasmia Pharmaceutical AB 8,90 15,58%
Profilgruppen AB (B) 68,00 9,68%
Camurus AB 108,25 7,71%
Bactiguard Holding AB 17,50 5,42%
Qliro Group AB 12,10 5,22%

Förlorare

Eniro AB 0,34 -13,97%
Trigon Agri A-S 0,26 -6,07%
Ortivus AB (B) 2,47 -5,36%
Enquest PLC 2,78 -4,79%
Nordic Mines AB 0,40 -4,76%

Kalendarium

REGISTRERA DIG NU

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. När längtan efter hörlursuttag gick överstyr - skämtet fick folk att borra sönder sina Iphone7
  2. Så många nya kärnkraftverk skulle behövas för att driva Europas alla nya elbilar
  3. Efter spekulationerna - då kommer Uber Eats till Sverige
  4. När det säljs och slängs 2 miljarder strumpbyxor om året är potentialen enorm för deras hållbara modell
  5. 100 miljoner gånger snabbare - nu kommer kvantdatorerna
  1. Deras affärsidé vänder upp-och-ner på bostadsmarknaden - och bostadsägarna älskar det
  2. Varningen: Här är svarta listan över flygbolagen man inte bör åka med i Sverige
  3. Svenska 19-åringarna handplockade av Facebook - som prisar deras app
  4. Här är skattelättnaden i höstbudgeten som uppmärksammas i hela världen
  5. Hoppade av toppjobb på McKinsey – nu ska hälsoglass göra 27-åringen till Sveriges glassdrottning

SENASTE VA