En riktig crackberry. Fotograf: Sam Chan

Avstängd mejltrafik ska ge balans i livet

Det senaste decenniets tekniska utveckling gör att vi ständigt kan vara uppkopplade mot jobbet. Nya restriktioner i mejltrafiken hos företag kan vara ett tecknen på att det kommer se annorlunda ut i framtiden.

Kollade du din mejl på BlackBerryn i helgen? I så fall jobbar du inte på Volkswagen i Tyskland. Strax innan jul meddelade företaget att man infört mejlrestriktioner för arbetare vid sex fabriker. Mejl levereras numera bara till de anställdas BlackBerrys under arbetstid plus en halvtimme innan och en halvtimme efter arbetsdagens slut. Initiativet kommer från fackförbunden men omfattar dock inte anställda i chefsbefattning.

Den tekniska utvecklingen har medfört att gränserna mellan jobb och fritid är minst sagt flytande, vilket oftast gynnar arbetsgivaren när plikttrogna anställda kollar mejl och svarar i telefon utanför arbetstid. Det blir lätt en dålig ovana att kolla mejlen så fort ikonen på hemskärmen visar att man fått nya meddelanden. Det beroende många känner av att se vem som vill dem något när den röda lampan på BlackBerryn blinkar har givit prylen öknamnet Crackberry. Men trots att många har dåligt samvete för att de kollar mejlen (kvinnor mer än män) har de svårt att sluta vilket rubbar balansen mellan arbete och avkoppling än mer.

Ett tecken på hur vanligt detta blivit är Deutche Telecoms nya policy för smarta telefoner som innebär att anställda inte behöver svara i telefon eller på mejl när de är lediga och att chefer inte kan förvänta dem att läsa mejl på sin fritid. Det behövs med andra ord en policy för att reglera något som borde vara självklart - att man inte behöver jobba när man är ledig!

Den maximala arbetstiden är dessutom redan reglerad i företagens uppförandekod, en kod som man dock oftare förknippar gäller underleverantörer i Asien snarare montörer i europeiska bilfabriker.

Att jobbet kan nå oss även när vi är lediga bidrar också till att det är vanligare att man resonerar att tid är mer värt än pengar. Förra året stämde en polisman i Chicago staden för utebliven timlön när han svarat på mejl på fritiden men inte fått ersättning för det.

På lite drygt ett decennium har vi gått från att kunna lämna jobbet på jobbet till att bära med oss det i fickan. När effekterna av det blir uppenbara kanske det är fler som börjar reflektera över hur samma teknik också ska kunna skräddarsys för att säkerställa att vi är helt avkopplade när vi inte jobbar.

Bild av Sam Chan med Creative Commons-licens.


Vinnare

Feelgood Svenska ABShs 2,86 111,85%
Multiq International AB 0,96 17,79%
Gränges AB 144A-Reg S 79,00 12,86%
Husqvarna AB 68,30 10,79%
Orexo ABShs 56,00 7,69%

Förlorare

Midsona AB (A) 52,00 -5,88%
Hexatronic Scandinavia AB 20,60 -5,07%
AddLife AB (B) 107,00 -4,68%
Stockwik Forvaltning AB 0,05 -3,70%
MSC Group AB (B) 2,93 -3,62%

REGISTRERA DIG NU

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Hennes batteri kan förlänga Teslas körsträcka med 70 procent
  2. Mångmiljonären: "10 steg som garanterat gör dig till miljonär innan 30"
  3. Wallenbergarnas nya guldägg: Plattform som styr kontorsstädning och påfyllning av fruktkorgar
  4. ”Skrotkungens” uppgång och fall – så förlorade han slottet och lyxbilarna
  5. Pokémon Go kan ha nått sin peak - Nintendos aktie redan på fall
  1. Hennes batteri kan förlänga Teslas körsträcka med 70 procent
  2. Mångmiljonären: "10 steg som garanterat gör dig till miljonär innan 30"
  3. Wallenbergarnas nya guldägg: Plattform som styr kontorsstädning och påfyllning av fruktkorgar
  4. Bard: Storbolagen kommer dö - och mikrokapitalismen ta över
  5. Snabbmatsjättens utbrott av avföringsbakterier får vinsten att rasa 82 procent

SENASTE VA