I början av januari hade 54 av bolagen på S&P 500-listan kvinnliga finanschefer. Ett år tidigare var samma siffra 40, enligt Bloomberg. Medan 90 procent av alla bolag på listan har manliga finanschefer, markerar den kraftiga ökningen ändå ett tydligt framsteg i en tid där få kvinnor når ända fram till vd-posten.

Att som kvinna ta klivet till rollen som vd är dock fortsatt svårt. Endast 21 av företagen på S&P500-listan har kvinnlig vd, eller 4 procent – en siffra som inte förändrats nämnvärt de senaste fem åren, skriver Bloomberg.

För att bli storbolags-vd krävs vanligtvis erfarenhet från tidigare vd-jobb eller åtminstone av att ha styrt över en större enhet. Jobbet som finanschef kan då vara en bra hållplats på vägen mot vd-posten, säger Ilene Lang – chef för Catalyst Inc som analyserar kvinnliga ledare – till Bloomberg.

"Det här är inte HR eller kommunikation – det är helt enkelt inte en av de typiska kvinnorollerna. Det senaste decenniet har rollen som finanschef blivit en språngbräda till vd-stolen", säger Lang till tidningen.

Kommentarer

Ditt inloggningsnamn kommer att visas vid kommentaren. Du är inloggad som Logga ut
Kommentera
2 kommentarer
Visa fler
Logga in eller registera dig
Stäng
Användarnamn eller e-post:
Fyll i användarnamn
Lösenord:
Fyll i lösenord
Användarnamnet eller lösenordet som du angivit är felaktigt
Kom ihåg mig
Logga in
Logga in